Un produs Blogger.

Profesorii ameninţă cu greva

Publicat de Anonim sâmbătă, 1 noiembrie 2008

Colegiul liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) se va întruni marţi pentru a discuta despre modalităţile în care profesorii vor protesta faţă de creşterile salariale oferite de Guvern, care sunt considerate insuficiente.

În cazul în care acestea nu vor fi mai mari decât ce li s-a propus până acum, dascălii vor să facă din nou grevă.

Ultima creştere salarială, de 10,5%, propusă la sfârşitul săptămânii de reprezentanţii Executivului, nu i-a mulţumit pe sindicaliştii din învăţământ. "S-a propus, de către Guvern, o creştere de 6% în martie-aprilie şi una de 5,5% în octombrie. Acest 11,5% este sub rata inflaţiei, aşa că va fi scandal iarăşi", a explicat liderul Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean, Lucia Cojocaru.

Potrivit acesteia, reprezentanţii profesorilor au solicitat să primească, începând cu acest an, salarii mai mari cu 50% faţă de cele de anul trecut, sperând ca în urma negocierilor să obţină măcar o mărire de 30-35%.

"Vara trecută s-a stabilit prin lege acordarea de 10% în plus profesorilor cu gradul I, iar după ce am văzut că au rămas bani la buget am cerut ca această creştere să se aplice tuturor. S-a promis că aşa va fi de la 1 ianuarie 2008, însă acum când s-au calculat salariile, nu s-a dat niciun act, vreo ordonanţă în sensul ăsta", a mai spus Cojocaru.

La şedinţa de marţi, membrii FSLI vor decide dacă vor intra, după vacanţa intersemestrială, în grevă de avertisment sau generală.