Un produs Blogger.

Cum sa investesti la bursa !

Publicat de Anonim marți, 3 februarie 2009

Ce este bursa?

Termenul «bursa» este folosit in limbajul curent in mai multe sensuri. De cele mai multe ori, el se refera la locul unde se vand si se cumpara titluri de valoare, cum sunt actiunile si obligatiunile. In acest caz, bursa nu este neaparat un spatiu fizic, ci reprezinta de cele mai multe ori o retea electronica care permite executarea rapida a tranzactiilor, asa cum este si cazul Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Cuvantul « bursa » poate avea insa si alte conotatii. De exemplu, atunci cand ziarele sau jurnalele TV vorbesc ca bursa este in crestere sau scadere, ele se refera la evolutia indicilor bursieri. In cazul BVB, cei mai relevanti indici sunt: BET, BET-C si BET-FI.

BET este indicele de referinta al bursei autohtone, el masurand evolutia de ansamblu a celor mai importante 10 actiuni listate. BET-C reflecta evolutia preturilor tuturor actiunilor listate la BVB la categoria I si II, in timp ce BET-FI este indicele sectorului financiar.

Intr-un sens mai larg, bursa este denumita uneori si piata de capital, ea fiind de fapt componenta de baza a acesteia. Piata de capital este o parte importanta a sectorului financiar – alaturi de banci, asigurari si pensii private – circuit prin care se finanteaza investitiile dintr-o economie.Sigur v-a batut la un moment dat gandul sa multiplicati ceva banuti la bursa. Dar pare o chestiune complicata, nu-i asa ? trebuie sa te pricepi la afaceri, sa cunosti tot ce misca pe piata financiara si sa stai cu ochii pe indicele BET. Ei, nu neaparat.

STAI CU OCHII PE GRAFICE
Daca vrei sa fii tu cel care detine controlul, cel mai bine ar fi sa contactezi un broker de la o frima de brokeraj. Cu el negociezi un procent din venitul din tau si apoi il delegi, ori de cate ori vrei, sa cumpere sau sa vanda actiuni in numele tau. Dar pentru asta ai nevoie de timp sa urmaresti graficul bursier si sa stai cu ochii-n patru pe oportunitati. De pilda, daca plasai capital intr-o firma de investitii imobiliare acum 5 ani, azi aveai de 10 ori mai multi bani.

ACTIUNILE BURSIERE
Actiunile sunt niste cupoane de hartie fara valoare in afara bursei. Cand ai actiuni la bursa e ca si cum ai avea bonuri de tezaur. Sau lantisoare de aur. Nu poti sa-ti iei bicicleta cu ele, dar poti oricand sa le vinzi si sa iti recuperezi investitia. ca sa intelegi mai bine cum functioneaza astea, arunca un ochi aici: http://www.bvb.ro.

AI RABDARE
Prima regula atunci cand vrei sa pui ceva bani la bursa este sa te lipesti de ei o perioada mai lunga. Specialistii spun ca pentru un profit bun e bine sa consideri o perioada de investitie de minimum cinci ani. Adica nu cumperi 50 de actiuni la Banca Transilvani ca sa faci bani de un weekend la Vama. Mai bine te ocupi de ei vreme de cativa ani si poate reusesti chiar sa ii triplezi, daca te orientezi cum trebuie.

LASA BANCA SA INVESTEASCA
Ca sa investesti la bursa nu trebuie sa ai toti banii odata. Ii poti adauga pe parcurs. Pentru asta, cel mai bine ar fi sa-ti deschizi un cont de bursa la o banca si sa ii lasi pe ei sa iti multiplice capitalul. Bancile sunt cei mai importanti investitori bursieri, asa ca, daca lasi la ei o suma de bani si vrei sa o investeasca pentru tine, se poate. In cazul asta nu ai prea multe de facut, decat sa astepti ca banii sa se inmulteasca.

INTELEGE PRINCIPIUL BURSIER
Bursa de valori este ca un fel de buget de stat privat. Un fel, am zis, nu interpretati. Asa cum statul ia bani de la contribuabili ca sa construiasca spitale in care te operezi gratis de apendicita, asa si companiile iau bani de la actionari de la bursa ca sa faca investitii. Din profitul obtinut, iti dau si tie inapoi niste dividente.


Nu stiu cat va interesa pe unii dintre voi subiectul acesta, dar poate, totusi... mai am un subiect "Cum iti maresti audienta blogului !" si am scapat :))

1 Responses to Cum sa investesti la bursa !

  1. Adelina Says:
  2. Buna...Te-am adaugat in lista..
    Id-ul meu : roscaadelina@yahoo.com
    Numai bine!

     

    Videoclipul saptamanii